Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Göd - Kultúra képes leírás - Göd.tlap.hu
részletek »

Göd - Kultúra - Göd.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: god.tlap.hu » Göd - Kultúra
Keresés
Találatok száma - 8 db
Drums Ütőegyüttes

Drums Ütőegyüttes

A Drums Ütőegyüttes 2004-ben alakult, az általam tanított gödi Németh Lászlóáltalános és Művészeti Iskola diákjaiból. Eleinte kisebb koncerteket szerveztünk közvetlen környezetünkben, míg kialakult a Drums ütőegyüttes arculata és természetesen a gyerekek rutin szerzése. Később már iskolai rendezvényeken szerepeltünk. 2005 márciusában a váci Országos Ütőhangszeres Verseny szakmai elismerésben részesültünk, ahol a zsűri Különdíjban részesített kiemelkedő szakmai munkánkért, engem pedig Tanári különdíjban mint legjobb felkészítő tanárt. Már ettől az évtől minden városi rendezvényen részt vett az együttes, sőt a Lions Club többszöri felkérésének is eleget tudtunk tenni, amelyek nyári Road Show jellegű, több száz embert érdeklő prodikciók voltak. Téli hónapokban főképpen a komolyzene vette át az irányítást. Koncerttermi és templomi hangversenyeken játszottunk, melynek csúcspontja a Karácsonyi Hangverseny volt, ahol ismét fényes sikereket értünk el. Ebben az évben először farsangi mulatságokon vettünk részt, majd következett ismét egy szakmai megmérettetés.Győrött rendezték meg az Országos Duó és Szóló Ütőhangszeres Versenyt, ahol legnagyobb örömünkre egyedül álló sikert arattunk.Duó kategóriában országos első helyet, szólóban harmidik helyezést kaptak a fiúk. Engem ismét a legjobb tanári különdíjban részesített a zsűri.

Gödi Körkép

Gödi Körkép

A gödi képviselőtestület 2010. januári ülésén parázs vita alakult ki amiatt, hogy a fideszes városvezetés rendkívüli módon fel kívánja bontani a Horgász Egyesülettel a 2012-ig szóló megállapodását a Szakáts kerti tó használata ügyében. Látszólag az ok súlyos: a Horgász Egyesület nem tudja rendezni az immár több mint 2 millió forintos adósságát az önkormányzat felé.

József Attila Művelődési Ház

József Attila Művelődési Ház

Már több mint másfél évtizede szervezünk alkotótáborokat Gödön az ifjúság számára a Művelődési Házban. Célunk komplex, elsősorban az, hogy lehetőséget teremtsünk a jó manuális képességgel rendelkező gyerekek számára kézügyességük fejlesztésére. Az önkifejezésre, önmegvalósításra is nagy hangsúlyt helyezünk, és úgy gondoljuk, hogyha az alkotásban örömüket lelik a gyerekek, ha gazdagítjuk a lehetőségeiket és ilyen irányú elfoglaltságaikat, ha megismertetjük őket a művészetekkel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy személyiségük és magatartásuk is harmonikusabban fejlődik.

Körkép - Gödiek

Körkép - Gödiek

Kéziratot nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. A szerkeszt˜ség fenntartja a jogot, hogy a beküldött írásokat - a tartalom lényegi megváltoztatása nélkül - szerkesztett formában közölje. A Gödi Körkép - a sajtónyilvánosság szellemében - azon írásokat is közli, melyek tartalmával nem azonosul.

Nemeskéri-Kiss Kúria múltja és jelene

Nemeskéri-Kiss Kúria múltja és jelene

A Gödi Nemeskéri-Kiss kúria a XVIII. században épült klasszicista stíllusú műemlék épület. Eredetileg a Madách családé volt, 1736-ban vásárolta meg Grassalkovich I. Antal a körülötte elhelyezkedő Göd-pusztai birtokokkal együtt. Abban az időben az épület a jelentős birtoktest jószágigazgatójának székhelyeként és vincellérházként funkcionált. A hajón érkezett borokat innen szállították lovaskocsival a gödöllői Grassalkovich kastélyba. Az 1800-as években a Grassalkovich család gazdálkodása hanyatlásnak indult, az épületeket és a földterületeket haszonbérbe adták. 1851-ben herceg Montreál lesz a bérlő, majd Széchenyi István barátainak Sina György és Simon bankároknak lesz a tulajdona. A nagybirtokot a belga Langrand-Dumonceau Bank felparcellázza, melynek jelentős részét a kúriával együtt Nemeskéri-Kiss Miklós vásárolja meg az 1867-es kiegyezés után. Nemeskéri-Kiss Miklós az 1848-as szabadságharc ezredese és Kossuth Lajos bizalmasa volt. A szabadságharc bukása után Franciaországba emigrált, harcolt Garibaldi seregében is. Grófi címet III. Napóleontól kapott 1861-ben, 1968-ban pedig a Francia Becsületrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Olajfa Művészház

Olajfa Művészház

Az Olajfa Művészház ház, amely 2001-ben nyitotta meg kapuit, a gödi és Göd környéki művészek illetve művészetpártfogók összefogásával, magánkezdeményezésre jött létre. Szellemiségében a keresztény és a nemzeti értékeket kívánja képviselni. Otthont teremtett a képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, a zene és az irodalom jeles képviselőinek. Kiállítások, irodalmi-, zenei- és előadói estek, szakmai előadások sorozatát rendezi heti rendszerességgel, havonta több alkalommal. A rendezvények felpezsdítették a helyi szellemi életet, a művészet szerető közönség kedvelt találka helyévé, a közélet számon tartott eseményeivé váltak. Ezt bizonyítja a galéria szép számú látogatottsága. A földszinti üzletben a művészeti alkotások és szakrális jellegű tárgyak mellett nívós irodalmi művekből válogathat az érdeklődő, valamint kaphatók lelkiségi, kulturális, művészeti kiadványok, mesekönyvek.

PMKI

PMKI

Kiemelt feladataink: - Szakmai tanácsadást és szakértői tevékenységet folytatunk a települési és kisebbségi önkormányzatok és a megye területén működő közművelődési intézmények művelődési céljainak segítése érdekében. - Intézményünk a közművelődési tevékenységgel összefüggő elemzéseket, fejlesztő programokat készít és hasznosít. - Végzi a közművelődési tevékenységek szervezőinek, vezetőinek szakmai képzését és továbbképzését. - Feladatunk a megyei szakmai tanácsadás és szolgáltatás kistérségi feladatrendszerének bevezetése és működtetése, szakmai régiók kialakítása, munkájuk beindítása. - Gyűjti és összesíti a közművelődési információkat, megyei adattárakat kezel, begyűjti, elkészíti és gondozza a megye közművelődési statisztikai adatait. - Segíti a civil szervezetek, alapítványok, egyesületek, öntevékeny közösségek tevékenységét. - A PMKI részt vesz a térség nemzetközi, országos, megyei közművelődési rendezvényeinek szervezésében, gondozza a kistérségi, megyei, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatokat. - Elősegíti a megye környezeti-, művészeti-, közművelődési értékeinek, sajátosságainak bemutatását. - Továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordítunk az intézmény nagyrendezvényeire, ezen belül a díszudvar közművelődési, kulturális hasznosítására, valamint az elmúlt években megkezdett regionális folyamatokat.

Scarabeus

Scarabeus

Az együttes 1972-ben alakult, Scarabeus néven 1973 óta osztja a zenét. A kezdeti időkben rockzenét játszottak, műsorukban megtalálhatók voltak a Deep Purple, Uriah Heep, Carlos Santana dalai, de szép számmal akadt klasszikus rock and roll is. A zenei közízlés változása a 70-es évek közepe óta szükségszerűvé tette a könnyed, úgynevezett slágerek beiktatását a repertoárba, mivel az együttes szinte kizárólag táncos rendezvényeken lépett fel. Az akkori élénk klubéletnek köszönhetően állandó helyük volt az Egyesült Izzó Gépgyár klubjában, visszatérő vendégek voltak olyan helyeken, mint BME Várklub, Közgáz Kollégium, KFKI Klub, FőKert, de előfordultak a Budai, a Csepeli, a Pestlőrinci Ifjúsági Parkban és rengeteg magyarországi helyszínen. A zenekart szinte kizárólag gödiek alkotják, egynél több tag soha nem volt, aki nem Gödön lakott. Bizonyosan ez az oka annak, hogy a hazai, de legalábbis a Gödhöz közeli fellépéseket szeretik leginkább. A közönség túlnyomó része fiatalokból áll, akik hamar megszerették Baraczka Gergelynek, az együttes házi szerzőjének dalait, a Párosujjú patást, a Romantikus srácot, vagy a Renit.

Tuti menü