Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Göd - Környező Települései képes leírás - Göd.tlap.hu
részletek »

Göd - Környező Települései - Göd.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: god.tlap.hu » Göd - Környező Települései
Keresés
Találatok száma - 7 db
Dunakeszi

Dunakeszi

Dunakeszi a Dunakanyar kapuja. Budapesttől 15 kilométerre a pesti síkságon terül el, a Duna kavicsos törmelékkúpján. Területe 33158 hektár. Lakóinak száma 30 ezer. A város címere ekevas alakú. Középen ezüst - a Dunát jelképező - hullámvonallal kettéosztott, álló pajzs. Felső része kék alapszínű, benne a város védőszentje, Szent Mihály ezüst színben látható. A címer zöld, alsó mezejében levő lófej ezüst színben jelképezi a helység Európa-hírű lósportját. A város története régi időkre nyúlik vissza. Már az őskorban lakott hely volt. Megtalálhatók a római kor nyomai is. Az első írásos adat, ami a község nevére utal, a 13. századból származik, 1255-ben IV. Béla adománylevele Kezew néven említi. Az 1715. évi népességösszeíráskor 18 család élt itt. Az okiratban már Dunakeszi néven szerepel.

Fót

Fót

Az időközi polgármester-választások eredményeinek ismeretében ma úgy köszönthetem Önöket, mint Fót megválasztott polgármestere. De ez kevés. Úgy szeretném Önöket ma köszönteni, mint minden fóti szolgálója, minden fóti polgármestere. Megérett az idő a változásra. Komolyan gondolom, hogy most Fót a tét, és együtt kell tennünk városunkért. Szavaztak bárhogy is, Fót érdekében, fogjunk össze! Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik révén ma Fót megválasztott polgármesterének mondhatom magam. Köszönöm azoknak, akik elmentek voksolni, és szavazatukat rám adták. Köszönöm a kampánycsapatomnak, akik az elmúlt két hónapban iszonyatos mennyiségű munkát fektettek a közös sikerbe. Köszönöm mindenkinek, aki támogatott, aki azt akarta, hogy Fótnak új polgármestere legyen. A hídon átkeltünk. Mögöttünk hagytuk a túlpartot, és remélem, csak a jót hoztuk magunkkal. Az ünnepnek vége, jönnek a dolgos hétköznapok. Mától dolgoznunk kell, együtt Fótért. Kérem, támogassanak ebben is!

Mogyoród

Mogyoród

A falu neve a mogyoróval, illetve a mogyoróbokorral kapcsolatos, hiszen mogyoród jelentése: mogyoróban gazdag. Mára már csak néhány mogyoróbokor maradt a község területén. Ezek közül egy a plébánia udvarában található. A településnév történelmi dokumentumokon több formában is megjelenik: hazai oklevelekben Mogyoród néven, török adólajstromokon Magoród-ként, Mogyorós-ként, külföldi, egyházi okleveleken pedig mint Monorond, Mangerat, Munerod, Mamorade. A mogyoródi csata A mogyoródi csatához kapcsolható, korban legközelebbi fennmaradt írásos emlék egy német császári oklevél 1074 végér&ilde;l, mely ugyan a hely megjelölése nélkül, de Salamon vereséges ütközetér&ilde;l is tudósít. Id&ilde;ben a következ&ilde; forrásunk, mely a csatához kapcsolható maga a Képes Krónika, melynek leírásából a következ&ilde;k állapíthatók meg.

Őrbottyán

Őrbottyán

Több, mint 6800 lélekszámú nagyközség Pest megyében a budapesti agglomeráció külső övezetében, a fővárostól mintegy 30 km-re, észak-keletre, a Nyugati Cserháthoz tartozó Gödöllői-dombság vonulatában helyezkedik el. A viszonylag alacsony fekvésű, dombos vidék széles medencéjében a középkori mészkőrögök már lesüllyedtek, amit harmadkori keresztrétegezett homok és löszös takaró fedett le. Élővizekben gazdag. Az egykori Őrszentmiklós határában ered a Tece-patak, itt folyik keresztül a Sződ-rákos-patak, melyek a Duna vízgyűjtő területéhez tartoznak. A volt vácbottnyi részben ered a Bara-patak. Ezen kívül - 1968-ban kialakított - horgásztó és három kisebb tó található a településen. A határ növényzetét telepített akácosok és fenyőerdők, a magasabb részeken tölgyesek, a patakok partjain burjánzó vizenyős rétek alkotják. Veresegyházról átnyúlik az országosan védett Egervári-láp, a Sződ-Rákos-patakot kísérő több hektáros terület, ahol a nádasban elszórva 50-60 cm magas sászsombékokat, szibériai nőszirmot és vidrafüvet lelhetünk.A patakban védett csíkhalak élnek.

Sződ

Sződ

Sződ község Pest megye egyik legrégebbi települése. Valaha a környék legnagyobb közigazgatási területével rendelkező településünk területe az idők folyamán rajta kialakult puszták (Göd, Sződliget, Csörög és rövidesen Nevelek) benépesülésével és kiválásával jelentősen lecsökkent. Sződ közigazgatási területe jelenleg 1578 ha. (1759 nm), lakossága 3172 fő. Településünkről elmondhatjuk, hogy az utóbbi időben jelentős fejlődésen ment keresztül. A 2/A főút mellett lévő területeinken gazdasági kereskedelmi övezeteket jelöltünk ki, mely területeken már megkezdődött a vállalkozók betelepülése. Csörög 2002-ben történő kiválásával községünk létszáma jelentősen lecsökkent. Mivel jelenlegi intézményeink kapacitása nagyobb létszám ellátását is biztosítani tudja, intézményeink teherbíró képességeinek figyelembevételével a lakosság létszámának növelése érdekében új lakóövezeteket jelöltünk ki. Sződ község útjainak 97%-a szilárd burkolatú, a közművek teljes mértékben kiépültek. Az elektromos-hálózatra a község lakóinak 100%-a, az ivóvíz-hálózatra 98%-a, a gáz-hálózatra 98%-a, a szennyvízcsatorna-hálózatra 97%-a rácsatlakozott.

Sződliget

Sződliget

Sződliget a Duna bal partján, a fővárostól alig harminc kilométerre északra, Göd és Vác között fekszik. Tízezres települések tőszomszédságában tehát, ám azoktól biztonságos elkülönültségben: Sződliget e zajos városok ölelése dacára a nyugalom szigetét jelenti itt élőknek és idelátogatóknak egyaránt. Befogadó jellege mellett is őrzi még az egykori üdülőtelepi-félfalusi élet idilljét, három keresztény templomát, az utcán még ma is előreköszönnek az emberek, a vendégszeretet nálunk még létező fogalom. Sződliget valóban liget; jó levegő, gondozott kertek, nagy zöldterületek és szép fekvésű Duna-part fogadja a kikapcsolódni vágyókat. Sződliget nemcsak nyugalmat és szép környezetet kínál, de olyan kulturális, családi programokat is (Sződligeti Szabadegyetem, Adventi Sokadalom, Húsvéti Tojáskeresés a Duna-parton, Amatőr Focitorna, Polgári Piknik, Veteránautó-találkozó, stb.), melyek kedvéért az ország távolabbi vidékeiről is érdemes hozzánk, négy és félezres községünkbe térnie.

Vác

Vác

Miért is érdemes Vácon élni, vagy idelátogatni? Városunk Magyarország egyik legszebb tájegységében, a Dunakanyarban található, Budapesttől mindössze 36 km-re, ott, ahol a Börzsöny, a Cserhát, a Naszály-hegy és a Gödöllői-dombság találkozik a Pesti síksággal. Vác autóúton, vonattal, hajóval és kerékpárúton egyaránt megközelíthető. Városunkban lakva, vagy itt a 'Dunakanyar fővárosában' megszállva, egy napi járásra Magyarország történelmi nevezetességei, látnivalói közül elérhetik Visegrádot, Esztergomot, Szentendrét és több hangulatos környékbeli kis települést is. Városunkban sétálva nézze meg építészeti emlékeinket, a monumentális székesegyházat, a Kőkaput és nem utolsósorban a nemrégiben felújított színpompás barokk főterünket, ami számos koncertnek s más szabadtéri rendezvénynek is színtere. Járja be a keskeny utcácskákat, és képzelje maga köré a történelem forgószínpadát, melyen talán német, cseh, szlovák vagy itáliai ősei is szerepet játszottak. Nemcsak a város története dicső és jelentős, hanem van sok dinamikusan fejlődő ipari üzeme, fejlett a kereskedelmi és szolgáltató hálózata. Vác, mint egészségügyi központ, százötvenezer ember ellátását biztosítja a Jávorszky Ödön Kórházban és a kapcsolódó rendelőintézetben. Vác észak Pest megye kistérségének közigazgatási, gazdasági és kulturális központja. Sok jó hírű általános- és középiskola működik a városban.

Tuti menü